Kuchnia włoska podbija kubki smakowe ludzi na całym świecie. Wielu naszych rodaków również uwielbia zajadać się takimi włoskimi smakołykami, jak pizza, lasagne czy różnorodne makarony. W czym tkwi wielki sukces potraw ze słonecznej Italii? Z pewnością dużą rolę odgrywają: prostota przepisów, składniki dobrej jakości oraz oczywiście aromatyczne przyprawy, które dodają daniom niepowtarzalnego smaku. W naszym dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej właśnie włoskim przyprawom. Może którąś z nich masz już w swojej kuchni? Czytaj dalej i sprawdź, czy znasz je wszystkie!
Przyprawa włoska – czyli właściwie jaka?
Przyprawy to używane od wieków dodatki do produktów i potraw, które mają na celu wzbogacić ich smak oraz dodać im smakowitego aromatu. Kuchnia włoska znana jest z doprawiania swoich dań przepięknie pachnącymi ziołami. Sprawiają one, że potrawy, do których zostały dodane, nabierają charakteru i zapachu, który jest w stanie spowodować natychmiastowe burczenie w brzuchu wąchającego. Nic więc dziwnego, że szukając miejsca, w którym chcielibyśmy zjeść smaczny obiad lub kolację, wybieramy restauracje z kuchnią włoską. Jakie to jednak sekretne przyprawy są używane przez szefów kuchni prosto z Italii? Lista najpopularniejszych, włoskich ziół kształtuje się następująco:
– bazylia: to chyba najbardziej kojarzące się z włoskimi potrawami ziele, jest bardzo aromatyczne i orzeźwiające w smaku; bazylia świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarellą; robi się z niej również słynne pesto bazyliowe;
– oregano: w kuchni używa się go najczęściej w formie suszonej – tak smakuje po prostu lepiej; to obowiązkowy element pizzy, doskonale komponuje się też z mięsem drobiowym;
– tymianek: zioło o bardzo intensywnym zapachu, które w kuchni można spotkać zarówno w wersji suszonej, jak i w postaci świeżych gałązek; doskonale pasuje jako dodatek do makaronów i pizzy;
– rozmaryn: najlepiej jest używać jego świeżych gałązek, które wydobywają z siebie bardzo silny aromat; najlepiej komponuje się z różnorodnym mięsem;
– estragon: zioło o lekko gorzkim smaku, które doskonale podkreśla smak potraw, a nawet ratuje dania, którym brakuje soli.
Bardzo popularne stały się również mieszanki suszonych ziół, które dedykowane są poszczególnym potrawom, takim jak pizza, frittata czy spaghetti aglio, olio e peperoncino. Znajdziesz je chociażby w e-sklepie https://clickitalia.pl/przyprawy. W takich przyprawach, oprócz wymienionych wyżej ziół, możesz znaleźć również inne, np. czosnek, pietruszkę, cząber czy kminek. Dzięki takim gotowym zestawom przypraw możesz przenieść się do słonecznej Italii wraz z serwowanymi przez Ciebie daniami – nie wspominając już o zachwytach rodziny i przyjaciół po spróbowaniu przygotowanych przez Ciebie smakołyków!