Ziemniaki to bardzo uniwersalne warzywo, przyrządzisz je na naprawdę wiele sposobów. Mogą być pieczone, gotowane i smażone. Ponadto występują w wielu różnorodnych odmianach. Przygotujesz z nich frytki, placki czy zupę. Sprawdzą się także jako dodatek do większości dań, są bardzo sycące i tanie, więc dzięki nim Twoje potrawy staną się bardziej pożywne niskim kosztem.
Ziemniaki – uprawa i właściwości
Ziemniaki były uprawiane już ponad 2000 lat temu przez Indian, zamieszkujących Amerykę Południową. Najstarsze ślady dzikich odmian ziemniaków odnaleziono w Chile, datuje się je na 13 000 lat p.n.e. Do Europy trafiły w XVI w. za sprawą hiszpańskich odkrywców, jednak na początku podchodzono do nich niechętnie.
Dzisiaj ziemniaki uprawia się już na całym świecie, a statystyczny Polak konsumuje 100 kg tych warzyw rocznie. Jesteśmy także jednym z czołowych producentów ziemniaków, hodujemy aż 140 różnych odmian!
Ziemniaki – przepisy
Zaletą ziemniaków, oprócz ich uniwersalności, jest także dostępność. Jest to atutem szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to wybór polskich warzyw i owoców maleje. Zobacz co możesz z nich przygotować, aby urozmaicić swoją kuchnię.
-
Placki ziemniaczane
Przepyszne, tradycyjne danie, które kochają niemal wszyscy. Aby zaoszczędzić czas na tarciu, możesz je ugotować i zmielić w maszynce. Dobrze jest smażyć je z cebulką. Klasyczne placki podaje się ze śmietaną.
-
Frytki
Jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Te przygotowane w domu są naprawdę pyszne, o ile dobrze je przyrządzimy! Ziemniaki trzeba umyć, pokroić i usmażyć w głębokim tłuszczu a następnie odłożyć na papierowy ręcznik.
-
Babka ziemniaczana
Tradycyjny wypiek o wytrawnym smaku. Żeby ją przygotować wystarczy zetrzeć ziemniaki, podsmażyć z cebulą i kiełbasą a następnie przełożyć do formy i upiec. To nieskomplikowane danie jest bardzo pożywne
-
Pieczone ziemniaki
Pieczenie jest zdrowsze od smażenia, jeśli zależy Ci na ograniczeniu tłuszczu w diecie warto rozważyć tę metodę obróbki. Wystarczy pokroić ziemniaki, odpowiednio doprawić oliwą i przyprawami a następnie wrzucić je do piekarnika.
-
Farsz do pierogów
Ugotowane ziemniaki, w połączeniu z twarogiem i cebulką stanowią idealny farsz do tradycyjnych pierogów ruskich. To danie jest czasochłonne, jednak uwielbia je większość Polaków!
Więcej przepisów znajdziesz na: https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spo%c5%bcywcze/warzywa/warzywa-bulwiaste/ziemniak.html