Wino już od setek lat jest jednym z najbardziej cenionych rodzajów napoju w wielu krajach. Początkowo słynne w Europie, obecnie można znaleźć je na stołach całego świata. W zasadzie, nie powinno nas to dziwić, jeśli weźmiemy pod uwagę jego bogaty smak, aromatyczne nuty oraz elegancki charakter (mimo upływu lat inaczej postrzegane jest wypicie kieliszka wytrawnego wina, inaczej zaś spożycie butelki piwa). Wszystkie te czynniki sprawiają, że wino jest idealnym dodatkiem zarówno na specjalne okazje, jak i podczas codziennych chwil relaksu. Ten wszechstronny napitek może być na różne sposoby wykorzystany w domu, dodając spożywanym daniom wyjątkowego smaku. Nie będzie chyba zbyt górnolotnym stwierdzenie, że dzięki winom można znacząco podnieść jakość naszych doświadczeń kulinarnych.
Wino to niezbędnik w domowym barku
Bez kozery stwierdzamy, że naszym zdaniem wino jest jednym z najważniejszych elementów, jakie powinny znaleźć się w domowym barku. Odpowiednio dobrany rodzaj wina może zmienić zwykłe, spożywane na co dzień danie w wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Wina możemy użyć np. do degustacji, ale także w charakterze doskonałego wręcz dodatku do różnego rodzaju potraw (sałatki, dania rybne, mięsne, makaronowe itp.), przekąsek, a czasem nawet deserów. Nie wskażemy Ci jasno, na jakie wino masz się ostatecznie zdecydować; podjęcie tej decyzji powinno zależeć od Twoich indywidualnych preferencji smakowych oraz typu potrawy, którą chcesz z jego pomocą urozmaicić.
Torbreck, czyli wino prosto z krainy kangurów
Szukasz wysokiej jakości wina? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, że dobre winiarnie znajdują się nie tylko we Włoszech czy na Węgier (jak bowiem wiadomo każdemu, kto chociażby w minimalnym stopniu interesuje się branżą winiarską, są to kraje od lat słynące z dobrych trunków). Wydaje się, że jest wręcz przeciwnie. Aby się o tym przekonać, wystarczy, że zwrócisz uwagę na winiarnię Torbreck. Ta położona w malowniczej, ciepłej australijskiej dolinie Barossa winiarnia szybko zdobyła sobie uznanie międzynarodowych ekspertów. Założona w połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia przez Davida Powella Torbreck produkuje wina, które zdaniem niektórych mocno przypominają swoje odpowiedniki tworzone w winiarniach Doliny Rodanu we Francji.
Słynne wina z winiarni Torbreck są wytwarzane z użyciem różnych odmian winogron czerwonych, wśród których na szczególną uwagę zasługują m.in.;
- Shiraz,
- Grenache,
- Mataró.
Oprócz tego stosuje się podczas produkcji win również białe odmiany winogron, w tym w szczególności następujące odmiany:
- Viognier,
- Roussanne,
- Marsanne
Wszystkie spośród wyżej wymienionych odmian różnią się wprawdzie między sobą, ale łączy je kilka wspólnych cech: są one pełne intensywnego smaku i wyjątkowości.
Wino Torbreck bardzo dobrze sprawdza się na przykład jako dodatek do potraw mięsnych, w tym w szczególności różnego rodzaju pieczeni, steków oraz dań przygotowywanych z użyciem. W szczególności w przypadku czerwonych win bogactwo smaku Torbreck dobrze łączy się ze smakiem mięsa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je z również z daniami kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej.