Ponoć statystyczny Polak zjada niecały kilogram przetworów owocowych w ciągu roku. Produkty te spożywamy przy okazji śniadania lub kolacji. Ale możemy je także wykorzystać na kilka innych sposobów. Podobnie jest z miodem. Co warto wiedzieć na temat wspomnianych produktów?
1. Dżemy i konfitury: wybieraj rozsądnie
Masz ochotę na coś pysznego? Świetnie się składa. Domowe przetwory to dla wielu z nas smak dzieciństwa. W pogoni za wspomnieniami, często sami próbujemy przygotować konfitury, dżemy. Jednak nie da się ukryć, że jest to czasochłonne. Na szczęście, jeśli dobrze poszukamy, w sklepach znajdziemy dżemy, konfitury, które są smaczne, naturalne (bez dodatku cukru) i wytworzone przy wykorzystaniu owoców ze starannie wyselekcjonowanych, ekologicznych upraw.
Takie konfitury i dżemy możemy ze spokojem wykorzystać tak, jak lubimy najbardziej. Dżemy i konfitury nadadzą się na kanapkę czy do naleśników. Można je wykorzystać podczas pieczenia ciast i ciasteczek. Przetwory owocowe to także przysmak, który sprawdzi się podczas przygotowywania pysznych gofrów i deserów.
2. Miody – drogocenne właściwości
Innym produktem, który możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, jest miód.
Miody są cenioną substancją słodzącą, ale i lekarstwem. Wzmacniają i uodparniają nasz organizm, dlatego też są szczególnie cenne jesienią i zimą. Ponadto, miód pomaga przy wielu innych dolegliwościach, zaczynając od problemów z układem pokarmowym, poprzez schorzenia układu oddechowego, a na chorobach serca kończąc. Dodatkowo jest pełen wolnych rodników, które opóźniają proces starzenia się.
Warto jednak podkreślić, że miód najzdrowszy jest wtedy, gdy jemy go na zimno. Pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości. Choć oczywiście nadal możemy nim posłodzić gorącą herbatę.
Jeśli jesteś znudzony tradycyjnymi kanapkami i szukasz zdrowej, interesującej alternatywy dla wędlin, serów itp., pamiętaj zatem o produktach takich jak dżemy, konfitury, miody. Podczas zakupów poświęć trochę czasu na znalezienie wartościowego produktu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Naprawdę warto!