Owoce powinno się spożywać codziennie, bo są bardzo zdrowe, a dodatkowo smaczne. Każdy może wymienić przynajmniej kilka ulubionych produktów z tej kategorii. Mogą one jednak zachować swoje właściwości tylko wtedy, gdy będą odpowiednio przechowywane. Niektóre z nich wymagają trzymania w lodówce, inne w temperaturze pokojowej. Dodatkowo, warto zaopatrzyć się w estetycznie wykonane naczynia, które posłużą również jako dekoracja, jeśli owoce będą stały w widocznym miejscu.
Zachowanie świeżości owoców
Właściwie przechowywane owoce zachowają świeżość na dłużej. Oczywiście już w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy mają jędrną skórkę oraz zielone liście. Najlepiej zaopatrzyć się wyłącznie w tyle produktów od lokalnych dostawców, ile faktycznie zostanie zjedzone. Owoce dostarczają organizmowi witamin, składników mineralnych, kwasów organicznych, białka, skrobi, pektyn i błonnika, dzięki czemu są w stanie chronić go przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami. Regulują też pracę układu trawiennego i utrzymują równowagę kwasowo-zasadową, wspierają serce i układ krążenia, działają bakterio- i grzybobójczo. Dotyczy to oczywiście wyłącznie świeżych, prawidłowo przechowywanych owoców.
Przechowywanie owoców w lodówce
Jeśli dany owoc w sklepie znajduje się w chłodni, również w domu powinien stać w lodówce. Trzeba też pamiętać o umieszczeniu go na odpowiedniej półce, na której panuje określona temperatura. Owoce nietrwałe, takie jak truskawki, maliny, wiśnie czy jagody powinno się trzymać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 dni. Produkty z tej kategorii należy kłaść z dala od wędlin, nabiału, płynów, surowych ryb i mięsa. Nie można przechowywać niektórych owoców z innymi owocami i warzywami, np. gruszek i jabłek z marchwią. Wpłynie to niekorzystnie na ich smak. Na owoce wyznaczone jest miejsce w najzimniejszej części lodówki, w dolnych szufladach. Najlepiej wyłożyć je papierowymi ręcznikami, które pochłoną wilgoć.
Przechowywanie owoców poza lodówką
Niskie temperatury nie służą owocom pochodzącym z południowych krajów, np. bananom, mango czy owocom cytrusowym. Także rodzime owoce zawierające dużo wody lub skrobi zepsują się w lodówce szybciej. Zapasy można przerabiać na soki lub przetwory. Owoce egzotyczne najlepiej jest przechowywać w koszach lub na półmiskach, będą stanowiły doskonałą ozdobę blatów i stołów.
Przechowywanie owoców – ciekawe rozwiązania
Jak przechowywać owoce? Najlepiej w taki sposób, by nie tylko zachowały świeżość i cenne właściwości, ale również zdobiły pomieszczenie wyeksponowane na stole lub blacie kuchennym. Misa na owoce Naida to przezroczysty pojemnik o cylindrycznym kształcie. Jest niezwykle funkcjonalny i nadaje się również m.in. do przechowywania cukierków i różnego rodzaju przysmaków. Sprawdzi się też w przypadku lampek LED i sezonowych dekoracji. Szkło sodowo-wapniowe wyróżnia się wysoką przezroczystością i jest bezpieczne w kontakcie z żywnością. Może być myte w zmywarce i nadaje się do recyklingu. Warto podkreślić, że produkt występuje w dwóch wariantach kolorystycznych, dlatego każdy z łatwością wybierze ten najlepiej pasujący do preferowanego stylu wnętrzarskiego. Oprócz całkowicie przezroczystej opcji dostępna jest również bursztynowa. Kolor ten kojarzy się z naturą, wnosi do pomieszczenia ciepło i spokój, tworzy wyjątkowy klimat. W celu zapewnienia efektu dekoracyjnego warto umieścić w pojemniku Naida np. cytryny. Równie dobrze będą prezentowały się w nim kwiaty czy kompozycje florystyczne. Misa ma szerokość i wysokość 190 mm i pasuje idealnie do domów oraz mieszkań urządzonych w różnych stylach.
Ofertę sprawdź na tredforhome.pl: https://www.trendforhome.pl/misa-pojemnik-na-owoce-slodycze-naida