Sernik kojarzy się wielu osobom ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak czy wiesz, że to nie jedyna okazja, z której można podać ten przysmak? Kremowy deser, który rozpływa się w ustach, doskonale sprawdzi się także jako poczęstunek na letnie popołudnie, a nawet jako alternatywa dla klasycznego tortu urodzinowego. Jednym słowem sernik jest dobry na wszystko! Dowiedz się, jak go przygotować.
Jak przygotować sernik na każdą okazję?
Gdy czytasz przepisy bożonarodzeniowe, możesz zauważyć, że większość serników wymaga pieczenia. Jednak wtedy pojawia się ryzyko, że ciasto brzydko opadnie lub przypali się na wierzchu. Dlatego przygotuj deser, który nie wymaga używania piekarnika.
Składniki na sernik
Spód:
- 100 g herbatników,
- 50 g masła,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżka cukru.
Masa serowa:
- 0,5 kg sera,
- 50 g cukru pudru,
- 40 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 3 jajka.
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 50 ml śmietanki kremówki 30%.
Przygotowanie sernika
Przygotuj małą, okrągłą formę o średnicy 14-16 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia (nie tylko spód, ale także brzegi).
- Herbatniki włóż do misy malaksera i poszatkuj na drobny pył.
- Dodaj cukier, kakao i roztopione masło.
- Wymieszaj i przesyp do przygotowanej foremki.
- Ugnieć ciasteczka, aby powstał równy spód sernika.
- Włóż całość do lodówki.
Gdy spód jest gotowy, można zająć się masą serową.
- W rondlu umieść masło i rozpuść je na małym ogniu.
- Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Powstanie jednolita masa. Nie wyłączaj kuchenki!
- Jeśli udało Ci się kupić ser w wiaderku, który jest przeznaczony do sernika, dodawaj go po łyżce do masła z cukrem. Natomiast jeśli masz zwykły twaróg w kostce, przed użyciem trzeba go dwukrotnie zmielić. Dopiero później można go połączyć z utartym masłem.
- Do serowej masy dodaj po kolei po jednym jajku, a następnie mleko i budyń.
- Dokładnie wszystko wymieszaj. Po chwili masa powinna zacząć gęstnieć.
- Doprowadź ser do wrzenia i wyłącz. Poczekaj ok. 10 minut, żeby nieco ostygł. Jednak nie wydłużaj tego czasu za bardzo, ponieważ masa zbyt mocno stężeje. W rezultacie sernik nie będzie miał kremowej konsystencji.
- Wyjmij formę ze spodem z ciasteczek.
- Przelej do niej jeszcze ciepłą masę serową i wyrównaj całość za pomocą szpatułki.
- Pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia i włóż do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu masa stężeje i nabierze delikatnej, kremowej konsystencji.
Po 2-3 godzinach warto udekorować tort polewą.
Aby ją przygotować, włóż czekoladę do rondelka i dodaj śmietankę. Podgrzewaj składniki powoli do momentu, gdy kostki się rozpuszczą i połączą z kremówką. Wtedy wyłącz palnik i wymieszaj całość, żeby nie było grudek.
Gorącą polewę wylej na przygotowany sernik. Jeśli nie chce spłynąć na boki, możesz delikatnie ją rozprowadzić po cieście szeroką stroną noża.
Jak urozmaicić przepis na sernik?
Jeśli chcesz, żeby sernik nabrał waniliowego aromatu, do masy serowej dodaj ziarenka z jednej laski wanilii. Tyle wystarczy, aby wypiekł smakował bardziej wykwitnie.
Inny pomysł to ułożenie na spodzie sernika truskawek lub malin. Owoce dodadzą masie nutę kwaskowatości, dzięki czemu deser będzie bardziej orzeźwiający.
Nie bój się podawać sernika na każdą okazję. Ten deser smakuje wyśmienicie o każdej porze roku, nie tylko w święta!